تغذیه با شیر مادر؛ سرمایه‌گذاری مطمئن برای سلامت کودکان

تغذیه با شیر مادر را از بهترین سرمایه‌گذاری‌ها برای حفظ و ارتقای سلامت و بقای کودکان و زنان جامعه عنوان کرد.

به گزارش ایران ریپورتس، دکتر ام البنین حسانی متخصص زنان و زایمان به مناسبت هفته جهانی ترویج تغذیه با شیر مادر از دهم تا شانزدهم مرداد، با اشاره به تاکید متون علمی و کتاب آسمانی قرآن نسبت به اهمیت و ارزش شیر مادر گفت: ترکیب شیر مادر بر اساس نیازهای تغذیه ای و ایمنی شیرخوار در هر سن و با توجه به شرایط سلامت و بیماری تغییر می کند، فراتر از ترکیب شگفت آور شیر مادر، تغذیه با شیر مادر منجر به ارتباط عاطفی و استحکام پیوند مادر و کودک می شود.

وی با اشاره به فواید بسیار زیاد شیر مادر، خاطرنشان کرد: در نوزادان شیر مادرخوار، میزان سندرم مرگ ناگهانی شیرخوار به طور قابل توجهی کمتر است و نیز در کودکان آنان مستقل از طیف وسیع عوامل مخدوش کننده ی احتمالی، میزان هوش در بزرگسالی بیشتر است.

وی ادامه داد: در صورت شیردهی، میزان باقیمانده ی افزایش وزن در دوره ی بعد از زایمان کمتر می‌شود.

به گفته وی، کودکانی که از شیر مادر تغذیه می‌شوند ایمنی بهتری در مقابل بیماری‌ها دارند و کمتر به بیماری‌های گوارشی و اسهال مبتلا می‌شوند.

او در بخشی از سخنان خود نیز گفت: مشوق های آموزشی از جمله مشاوره با پدر و افراد هم سن و سال، سبب افزایش میزان شیردهی می شود.

او عدم شیردهی مادر به نوزاد را باعث ایجاد پیامدهای زیادی در سطوح فردی، خانوادگی و اجتماعی برشمرد.

وی بخشی از جمعیت شاغل کشور را متشکل از زنانی برشمرد که در سنین باروری هستند و یادآور شد: حمایت اجتماعی و قانونی از این قشر در فرزندآوری و تشویق به تغذیه با شیر مادر اهمیت بسزایی دارد.

به گفته وی، در قانون ترویج تغذیه با شیر مادر و قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به این حمایت‌ها توجه شده و در همین راستا مواد قانونی تصویب شده است.

دکتر ام البنین حسانی با بیان اینکه شیردهی برای مادر نیز فواید زیادی در پی دارد، تصریح کرد: شیردهی علاوه بر آنکه حس عاطفی بین مادر و کودک را افزایش می‌ دهد، باعث می‌ شود تا مادران پس از زایمان کمتر دچار افسردگی شوند، آمار ابتدا به سرطان پستان و تخمدان و خونریزی‌های پس از زایمان را کاهش داده و سبب کاهش وزن مادر و در واقع شیردهی جزء اصلی فرآیند بازگشت مادر به شرایط زمان قبل از بارداری است.

این متخصص زنان و زایمان با اشاره به برخی باورهای غلط در خصوص شیرمادر و کافی نبودن آن برای تقویت نوزاد، تاکید کرد: این باورها کاملا اشتباه است و شیر مادر بهترین و کامل‌ ترین تغذیه برای نوزاد است. در حالیکه شیرخشک، شیر گاو هیدرولیزه شده است که اصلاً مناسب رشد و تکامل نوزاد نیست و مادرانی که به هر دلیلی قادر به شیردهی نباشند، می توانند با مراجعه به بانک های شیر دانشگاه های علوم پزشکی کشور(12 بانک شیر) اقدام به تهیه شیر کنند.

وی ادامه داد: طبق آمارها تقریبا 95 درصد مادرها امکان شیردهی به نوزاد را دارند و تنها 5 درصد به دلیل برخی بیماری‌ ها امکان شیردهی ندارند و نیاز است که با مراقبت، حمایت جامعه و آموزش‌های لازم که توسط ماماها به مادران داده می‌ شود تغذیه با شیرمادر را ترویج کنیم.

دکتر حسانی درخصوص تدابیر طب ایرانی در تغذیه مادر پس از زایمان، گفت: نقش غذا در تولید شیر بسیار مهم است، داشتن رژیم غذایی متعادل که در برگیرنده تمامی مواد مغذی باشد می‌ تواند به عملکرد بهتر سلول‌ها و تولید و ترشح شیر کمک کند. در این دوران مادر می‌تواند با خوردن سبزیجات بخارپز شده، گوشت ‌ها و میوه و آب میوه در کنار آش جو و سوپ جو، جوانه‌ها، شیربرنج و حریره بادام و مغزها نیازهای تغذیه‌ای بدن خود را جبران کند.

او می‌گوید، رویکرد ابتکاری بیمارستان‌های دوستدار کودک ” برنامه ای بین المللی برای افزایش میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر و افزایش مدت شیردهی است.

وی ادامه داد: این برنامه بر پایه ی طرح پیشنهادی سازمان جهانی بهداشت تحت عنوان ده گام برای شیردهی موفق استوار است.

دکتر حسانی در ادامه مطلب ده گام برای شیردهی موفق اشاره کرد و گفت: خط مشی مکتوبی برای تنظیم شیردهی در اختیار تمام کارکنان مراقبت‌های بهداشتی قرار گیرد، آموزش مهارت‌های لازم برای اجرای این خط مشی به تمام کارکنان، آگاهی دادن به تمام زنان حامله در مورد منافع و نحوه مدیریت شیردهی، کمک کردن به مادران جهت شروع شیردهی در یک ساعت اول بعد از زایمان و حتی درصورت جدایی مادر از نوزاد، نحوه ی شیردهی و تداوم ان به مادر آموزش و یادآوری شود.

وی در ادامه گفت: به نوزادان هیچ چیزی جز شیرمادر برای تغذیه ندهید(بجز موارد نیاز طبی) و تحت هیچ شرایطی جایگزین‌های شیرمادر، بطری شیرخشک و یا پستانکهای رایگان یا کم قیمت در اختیار آنان قرار نگیرد، از روش “هم اتاقی کردن” استفاده شود، بطوری که مادر و نوزاد ۲۴ ساعت شبانه روز در کنار هم باقی بمانند، تشویق مادر به شیردهی نوزاد برحسب نیاز نوزاد هیچ گونه پستانک مصنوعی در اختیار نوزادان شیرخوار قرار ندهید و ایجاد گروه‌های حمایت کننده شیردهی و ارجاع مادران به این گروها اشاره کرد.

این متخصص زنان و زایمان در خاتمه سخنان خود، تاکید کرد: تغذیه با شیر مادر به تضمین بقا، سلامت و رفاه فرزندان و خانواده‌های آنها کمک می‌کند و در دستیابی به اهداف توسعه پایدار نقش کلیدی دارد.

خبرنگار: فاتطمه شعبانی


Leave a Reply

Your email address will not be published.